joi, 16 octombrie 2014

Omul și televizorul din el


Ați observat că cea mai veche poziție a omului este stând ghemuit și privind la ceva anume, undeva în fața lui? Gândiți-vă la primele statui care au fost descoperite de arheologi în peșteri sau alte situri arheologice. De ce nu, gândiți-vă la Gânditorul. Nu sunt reprezentați oamenii, în acele statui, stând pe ciuci, cu genunchii la gură, privind în față? La distanță de mii și mii de ani, ai impresia că oamenii ăia, sculptați în acea postură, fac treaba mare. De-a lungul timpului obiectul din fața omului, pe care privirea se concentra, s-a modificat de la epocă la epocă. Au fost mai întâi flăcările focului proaspăt descoperit care țineau fixe privirile oamenilor, apoi picturile de pe pereți, care nu aveau la început caracter sexual cum au desenele din holurile blocurilor astăzi. Când oamenii au început să comunice verbal, urmăreau fascinați maestrul de ceremonii îmbrăcat cu pieile animalelor omorâte, cum dansa pătruns de spirite. A venit rândul dansatoarelor pe ritmuri de tobă, cu buricele goale deasupra rochiei din pene, ceva mai târziu, micile scenete jucate la curțile regale erau centrul atenției. Când a venit vremea primelor televizoare, și de aici știm cu toții cum au evoluat lucrurile, oameni aveau formată poziția respectivă, cea ghemuită și cu privirea în față, în ADN.
Primele televizoare au fost alb-negru. Nimeni nu a fost scandalizat, nimeni nu a zis: Hei, dar noi nu vedem așa, alb-negru. Cei mai fericiți au fost daltoniștii, se simțeau egali cu restul. Nu știu dacă este o întâmplare sau nu faptul că visele noastre sunt, potrivit cărților de psihologie, alb-negru. Totuși, nu absența sau existența culorilor a făcut din televizor un obiect atât de fascinant pentru om. Existența culorilor a fost un amănunt rezolvat foarte rapid. Ideea de a i se arăta imagini din locuri îndepărtate despre care a auzit doar din cărți, realitatea imediată afișată pe ecran (dacă e să vină acum o cometă asupra Pământului, chiar și posturile de desene animate or să dea în direct impactul), au făcut din toți oamenii planetei membrii unei noi familii, o familie mondială. O familie mondială care își pune activitățile pe youtube, comunică rapid cu toate colțurile lumii, comentează viața vedetelor pusă zilnic pe ecran, își împărtășesc trăirile pe blog-uri sau site-uri, întemeiază familii pornind din lumea virtuală.
În anii 80, când primul televizor alb-negru a aterizat la mine în casă (marca Diamant), și am văzut hipnotizat primele emisiuni cu oameni care se mișcau de colo-colo, copil fiind, mi-am dat seama de importanța televizorului după numărul de oameni care se învârteau în jurul lui. Unii se băgau în seamă, alții își dădeau doar cu părerea, un vecin mișca precaut antena (un cerc luat de la o fetiță de 5 ani, gândeam atunci) suficient cât să prindem bulgarii, o vecină spunea ceva de Florian Pitiș și ziua de sâmbătă. Televizorul era foarte aproape de telefon, și m-am gandit atunci că poate ar fi frumos să o sunăm pe bunica și ea să ne apară pe ecran, cum apare tanti de la meteo. Părinții au pus pe el pești de sticlă (mereu, intenționat sau nu, îi spărgeam), sau poze cu noi, sau pur și simplu un mileu (asta mai târziu, când a apărut televizorul color). Cred că cei care au proiectat noile televizoare atât de subțiri, au fost cândva, ca și mine, terorizați de diversele obiecte cocoțate pe carcasa din lemn, și ca să fie siguri că istoria nu se va mai repeta, le-au făcut subțiri. Cât s-a putut de subțiri.
Computerul (aici includem laptop, tabletă, notebook), telefoanele de ultimă generație, e-book-urile, sunt tot un fel de televizoare, doar că sunt interactive. Continuăm să stăm ghemuiți în cea mai mare parte a timpului, preocupați de mânuirea acestor aparate de ultimă generație. Dacă în epoca postdecembristă eram atașați de un aparat la care vedeam ceva interesant doar din an în paște, față de aceste noi gadgeturi, care ne aduc orice informație în fața ochilor instantaneu, nu avem cum să fim altfel. Ele ne ușurează viața (putem plăti diverse facturi online), aduc lucrurile mai aproape de noi (transmisii live, concerte, evenimente) sau pur și simplu ne detensionează prin aspectul, calitatea, și funcționalitatea lor. Avem nevoie fiecare de propria reprezentație a lumii, să o orchestrăm cum vrem noi prin setări personalizate. 
Televizoarele din ziua de astăzi, cum sunt cele din magazinul MarketOnline.ro, țin pasul cu visele noastre, fiind ajutate de evoluția tehnologiei. Oamenii au intuit potențialul dintr-un televizor încă de la primele modele, cele pe lămpi. Astfel, în filmele s.f. din anii ’50-’70 sunt prezentate televizoare inteligente de pe care poți suna pe oricine (vezi James Bond), pe care se arată viața de pe alte planete (vezi Star Trek), își poți controla casa, copiii sau chiar gestiona conturile bancare, etc. Azi, pe lângă cele devenite peste noapte fapt: poți să revezi anumite secvențe dintr-o emisiune live (microbiștii, pot vedea propriile reluări ale unor faze), calitatea este la cel mai înalt nivel (poți vedea roua de pe firele de iarbă), 3D-ul va deveni curând o funcție firească oricărui televizor, etc. Aceste televizoare se pot transforma într-un panou de comandă prin care îți poți controla activitățile zilnice. Nu este de mirare că rețelele de socializare au început să își pună amprenta și în structura televizoarelor, acest lucru se întrevedea pe vremea când a apărut primul t.v. tuner pentru pc-uri.
Televizorul se transformă în aceste zile într-o prelungire a personalității posesorului. Intrați în zece case și o să vedeți zece setări diferite de televizor, chiar dacă sunt același model. Unul este setat pentru jocuri, altul pentru navigare pe net, altul pentru urmărirea unor programe științifice, și tot așa. Acest televizor este preferatul meu, pentru ecranul mare, facilitățile optime de navigare pe net, ușurința de personalizare și nu în ultimul rând, recomandările prietenilor.
De la omul care stă singur în peșteră, urmărind flăcările și visând tot felul de istorii (unele trecute în legende, basme, povestiri etc), până la omul care reușește să-și vadă, cu ajutorul tehnologiei desigur, visele pe ecranul unui televizor, stau o întreagă serie de descoperiri științifice. Însă omul în sine a rămas un animal visător, iar în aceste zile visele i se pun pe ecran.




___________________________________________________________
Acest articol participă la concursul SuperBlog 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu