duminică, 9 noiembrie 2014

Internetul sau viața așa cum o știi

Problema vieții cu sau fără internet este grești pusă. În acelaș fel am putea pune probleme de genul:
- viața cu sau fără televizor;
- viața cu sau fără mașină;
- viața cu sau fără apă caldă;
- etc. 

Viața fără internet a devenit greu de imaginat și asta pentru că activitățile noastre sunt ușurate de această facilitate. Ne plătim facturile prin internet, facem rezervări prin internet pentru călătorii, spectacole sau cumpărături, vedem anumite știri sau informații absolut necesare (vezi gps) pe care le putem folosi la nevoie pentru a ieși din impas. Atunci când internetul devine o dependență, atunci când apelăm la el mult mai mult decât la facilitățile cu care ne ușurează activitățile, atunci abia devine o problemă. 

Putem să trecem pe lângă Sf Pavel care are pentru noi o găleată cu bani, dacă noi stăm cu ochii pe telefon să pune îngrășăminte în Farm Ville sau să îl hrănim pe Tom, trecem pe lângă el fără să îl băgăm în seamă. Cu toate astea internetul nu este masina diavolului pe Pamant, cum a fost văzuta de diverși autori de romane de ficțiune. Din contră, internetul a făcut din întreaga lume o familie extinsă la care, până și statele totalitare (vezi comunismul din China sau Rusia) nu i s-a putut opune. Internetul este o consecință a democrației, a libertății de exprimare, a libertății de a cunoaște, de a te informa. Internetul oferă libertatea de a te exprima și de a crea.
 
Fiabilitatea internetului merge mână în mână cu infrastructura aflată mereu în continuă dezvoltare, dezvoltare aflată tot în folosul consumatorului, oricâte speculații fanteziste s-ar face pe acest subiect. Cine este atât de ipocrit încât să spună că nu și-ar dori o viteză mai mare la net, o capacitate mai mare de răspuns a aparatului cu care navighează, o capacitate mai mare de înmagazinare a informației? Pentru asta este nevoie desigur de: folosirea unor routere fiabile (vezi aici) care să evite nodurile și blocările vizitărilor paginilor web atunci când routerul este folosit de mai multe aparate sau folosirea unor procesoare puternice pe care le putem găsi aici sau montarea unor hardiskuri de ultimă generație (ssd-uri) . Și când știi că toate acestea le poți găsi într-un singur loc, cum ar fi magazinul MediaDOT.ro, internetul devine chiar piretenos.

Nici un producător nu te va ține în casă în loc ca să nu alergi în parc pentru sănătatea ta, din potrivă, este posibil să îți ofere un gadget care să îți măsoare distanța parcursă (prin conectare la web) și numărul de calorii arse. Nici un comerciant nu îți va spune să nu frecventezi sălile de teatru sau de concerte, îți va oferi chiar ocazia să faci o rezervare la astfel de spectacole fără să te mai pună pe drumuri, uneori la niște concerte unde cu greu ai putea obține un bilet de la casa de bilete. Cine te oprește să pleci în vacanțe? Tot internetul îți oferă, la doar câteva clikuri, informații despre orice loc pe care ai în plan să îl vizitezi.

Lumea a ajuns în acest punct pentru că asta și-a dorit, spre asta a tins. Omul a fost dornic de informație tot timpul: în trecut agențiile de turism erau pline de pliante care țineau loc paginilor web în care vorbeau despre trasee turistice, ziarele informau cât puteau de repede oamenii despre evenimentele petrecute în diverse locuri, rezervările prin telefoane se foloseau la maxim. Acum avem totul la cheie, depinde de noi cum ne folosim de acest internet. Putem să luăm atât cât ne este necesar, putem specula, putem chiar inova (vezi facebookul), libertatea rămâne intactă. Internetul ușurează viața, apropie oamenii (vezi blog-urile, forum-urile, site-urile) sprijină, după cum am spus, inovarea. Nimic nu trebuie să rămână așa, totul se poate îmbunătății, acestea par motoarele tehnologiei care zi de zi vin cu versiuni noi atât în ceea ce privește hardware cât și software. O familie imensă, asta a devenit întreaga lume.

M. Cărătrescu, în cartea Postmodernsimul românesc (București, 1997), spune ceva de genul acesta: lumea a ajuns, cu tehnologia și comunicația, într-un punct în care, dacă mâine întreaga infrastructură ar cădea, ar face toate eforturile de a o readuce la punctul de unde a căzut.

________________________________________________
Acest articol participă la concusul superblog 2014
*surse foto site-ul mediadot.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu